història

La història de la natació local ha anat sempre íntimament lligada al mar, que és l’entorn natural que banya les costes de Palafrugell.

Ja durant la dècada del 1920 trobem el primer indici amb el món aquàtic documentat a la nostra vila. Es tracta de dos equips de waterpolo (el de Calella de Palafrugell i el de Llafranc), que practicaven aquest esport al mar. Solien ser joves de la vila i també alguns estiuejants de fora.

Aquests foren els començaments de la natació a Palafrugell; començaments però, que varen quedar com una anècdota, doncs era estacional i es va deixar de practicar aquest esport al mar.

A partir d’aquí, el rastre documental d’aquest esport va desaparèixer fins la dècada del 1980s.

No fou fins el 1982 que l’Ajuntament donà el vist-i-plau a una nova entitat esportiva relacionada amb el món de la natació.

Aquesta entitat, La Platgeta, tenia com a objectiu la familiarització de la natació amb l’entorn i que està destinat a nens i nenes d’entre 3 i 15 anys.

Les activitats de la primera associació aquàtica local encara avui són vigents, i es considera que la seva ‘seu’ és a la platja del PortBo, que és on desenvolupen les seves activitats, durant els mesos de juliol i agost de forma anual.

Després d’un intens debat sobre on es localitzaria el nou recinte esportiu aquàtic, que va anar acompanyat d’una enquesta popular, es va decidir que l’emplaçament de la nova Piscina Municipal de Palafrugell seria al carrer Àngel Guimerà, 20.
Aquest fet potenciaria el conglomerat esportiu local, doncs quedaria emplaçada entre l’Estadi Municipal (1991) i el Pavelló Municipal d’Esports (1982).

Així, l’edificació començà el 21 de maig de 1994, inaugurant-se l’11 de novembre del 1995. L’antic Patronat d’Esports de Palafrugell en va assumir la gestió amb un personal tècnic propi, en una instal·lació que tenia les piscines (la gran i la petita) que avui conserva.

Així, el 1996, amb la promoció de les primeres activitats aquàtiques dins el recinte, el Patronat ja assolia els 1000 abonats.

Durant propers anys, a més de bastir la instal·lació amb les noves infraestructures i activitats, es varen dur a terme diverses campanyes de promoció i esdeveniments de nivell, com l’actuació de la selecció espanyola de sincronitzada, que va actuar el 1999.

El 2009, gairebé 15 anys després de la inauguració de la Piscina, eren 3000 els abonats a la instal·lació, amb uns 750 alumnes que apostaven per les activitats aquàtiques oferia el Patronat.

A principis del 2010, l’antic Patronat d’Esports passava a anomenar-se Institut Municipal d’Esports (IMEP), que igualment gestionava, regulava i promocionava les activitats esportives municipals.

L’Associació d’apnea de Catalunya, el GEAS (Grup Socials d’activitats subaquàtiques), la Federació Catalana de Natació i la Creu Roja, entre d’altres entitats, segueixen fent activitats a la piscina.

A partir de la dècada de 2010, el gran auge de l’esport popular també arribava al món de la natació. L’afició a les aigües obertes obria un nou horitzó que apropava el mar als practicants de la natació.

La Radikal Marbrava arribava a casa de la mà de Dani Serra, Àlex Amorós i Sergi Roure, tres enamorats de la Costa Brava i estiuejants de la vila, que el 2009 ja feien una primera travessa a mode popular a les costes de Calella de Palafrugell i Llafranc.

Així, la Radikal està considerada avui com la millor travessa en aigües obertes de Catalunya, i el CNPE, des de la primera edició, hi col·labora any rera any. Nedadors de tot el país la tenen marcada en el seu calendari esportiu com a cita inel·ludible.

D’altra banda, l’estiu de 2013, el club, juntament amb altres entitats de la vila, varen posar el fil a l’agulla en la confecció del primer carril en aigües obertes de l’Estat espanyol, popularment anomenat com ‘el Carril aquàtic de Palafrugell’.

Aquesta instal·lació al mar, oberta anualment des dels mesos de juny a octubre, que és un autèntic punt de comunió entre els amants de la natació en aigües obertes, es va inaugurar oficialment amb una màster-class en aigües obertes amb el triatleta Xavier Llobet, organitzada des del club, i que els seus esportistes varen poder gaudir.

Havent tingut un gran ressò mediàtic (mitjans informatius, articles, o la millor iniciativa de l’any a Palafrugell, entre d’altres) i una gran acceptació, el 2014 va integrar-se a la xarxa de Vies Braves, que ha promogut i multiplicat aquestes instal·lacions al mar al llarg del litoral català.

El primer pas per esdevenir un club de natació local va aparèixer la temporada 2012-2013, en forma de secció de la mà del CA Palafrugell.

Havent-se intentat diverses vegades el naixement del mateix club, aquest va néixer com a voluntat d’uns quants triatletes i joves que volien competir tant federadament com popular, ja fos en piscina o en aigües obertes.

Durant els següents anys, es varen dur a terme diverses iniciatives: la CAPbussada (trobades a nedar a mar obert), la diversificació de l’entitat (Natació Joves, Natació màster i Natació CAP de setmana), tot passant per la consecució del Carril aquàtic de Palafrugell o del CAPbussa’t per la Marató – 24×100. Alhora, es competia tant en piscina com en aigües obertes, aconseguint grans resultats.

La natació a Palafrugell gaudia d’una molt bona salut. Qualsevol usuari podia optar a escollir entre cursets de manteniment o, primer primera vegada, d’entrenaments d’alta competició.

A principis de 2019 va néixer el nou Club de natació de Palafrugell, el primer en la història d’aquest municipi: el Club Natació Palafrugell – Empordà.

La iniciativa fou promoguda per part de sis sòcies i socis fundadors que varen voler donar resposta a una necessitat d’una massa de més de seixanta nedadors-es que volia crear nous reptes, ara, a partir d’un nou Club de natació i així potenciar aquest esport a Palafrugell i al Baix Empordà, donant resposta a una àmplia massa social que provenia de poblacions limítrofes amb Palafrugell.

Actualment, el Club té com a objectiu la potenciació de la natació i de les seves variants a tots els nivells, amb l’objectiu que els seus socis i sòcies tinguin tots els mitjans esportius i cognitius. El CNPE treballa activament amb l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Palafrugell per fer de la Piscina Municipal de Palafrugell una de les instal·lacions aquàtiques més dinamitzades de la província.

secretaria

  • Autorització drets d'imatge
  • Política de Privacitat i Cookies

CONTACTE

club natació palafrugell - empordà
  • cnpalafrugell@gmail.com
  • 680 97 98 66 (Només Whatsapp)
  • c/ d'Angel Guimerà, 20 17200 Palafrugell, Girona
Horari Oficina: Concertar cita via mail o whatsapp

preguntes frequents

Ja m'he apuntat, i ara què?

Durant els propers dies rebràs al teu correu, un mail amb tot el necessari per iniciar el teu procés de matriculació. Aquest procés consta de dues pases:

Pas 1: apuntar-se al Club (Matricula anual de 24€)

Pas 2: apuntar-se al Complex Esportiu Municipal (Matricula única de 50€)

Què inclou la matrícula del CNPE?

La matrícula inclou:

  • L’afiliació al Club Natació Palafrugell – Empordà
  • Un Casquet de natació oficial del Club
  • El Carnet oficial del Club
  • L’ús i el gaudir dels serveis com a soci del CNPE

QUINS AVANTATGES TÉ SER SOCI DEL CNPE?

El soci gaudeix de diferents tipus d’avantatges:

  • Assistir i participar dels entrenaments dirigits del Club
  • Gaudir de les instal·lacions del Complex Esportiu Municipal de Palafrugell
  • Poder representar el CNPE en les competicions que el Club prengui part
  • Poder participar de les activitats organitzades pel CNPE

PUC DEIXAR EL CARNET DE SOCI A UNA ALTRA PERSONA?

No. El carnet de soci del CN Palafrugell – Empordà és de titularitat única i, per tant, és intransferible cap a tercers, tal i com consta al codi intern del Club.

La cessió del carnet de soci a tercers serà degudament sancionat.

COM EM PUC DONAR DE BAIXA COM A SOCI?

Per donar-se de baixa com a soci, cal que el soci faci dos passos:

1.  Primer, donar-se de baixa com a soci del CNPE

Per donar-se de baixa com a soci del CNPE cal que el soci interessat ho sol·liciti per escrit.

Cal que imprimeixi la sol·licitud de baixa, l’ompli degudament, la firmi, i que l’entregui a les oficines del Club.

Qualsevol baixa mal cumplimentada, mal tramitada i/o sense firmar no serà acceptada.

Havent-se donat de baixa com a soci del CNPE, s’informarà a l’Àrea d’Esports de la baixa com a soci del Club a través de correu electrònic.

2.- Segon, donar-se de baixa com a soci del Complex Esportiu Municipal de Palafrugell, en cas que ho desitgi

La baixa com a soci del Complex Esportiu Municipal de Palafrugell caldrà que el mateix soci es dirigeixi a recepció de la Piscina Municipal per tal de fer-ho. El CNPE no gestionarà cap baixa de soci del Complex Esportiu Municipal amb l’Àrea d’Esports de Palafrugell.

Qualsevol soci del CNPE que únicament es vulgui donar de baixa del Club i no del Complex Esportiu Municipal de Palafrugell, caldrà que compleixi només el punt 1.

 

COM PUC NOTIFICAR UN CANVI D'ADREÇA O TELÈFON AL CLUB?

El canvi de número de telèfon o d’adreça caldrà que es notifiquin a través del correu cnpalafrugell@gmail.com

© NATACIÓ PALAFRUGELL, 2019. All Rights Reserved

Inici

AJUDA | cnpalafrugell@gmail.com

Vols rebre informació del club?